Etli pırasa dolması


5 adet büyük pırasa
100 gr kuzu kıyması
100 gr dana kıyması
1 adet kuru soğan ince doğranmış
2 adet domates
3 yemek kaşığı pirinç
1/4 demet taze nane
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
Terbiyesi için:
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 limon suyu
1 adet yumurta

Dolma içinin hazırlanışı
Kuru soğan ince şekilde doğranır, az tuzla ovulur. Kıyma, tuz, biber, doğranmış domates, maydanoz ve taze nane ilave edilip beraber iyice yoğrulur. Pirinç yıkayıp süzdürülür karışımın içine katılır. Bir fincan su eklenerek yumuşak şekilde dolma harcı elde edilir.

Hazırlanışı
Önce pırasalar 10 cm uzunluğunda kesilir, kaynayan suda 5 dakika bekletilir. Haşlanan pırasaların ikişer dilimi boru şeklinde çıkarılır, dolma harcı ile doldurulur. Hepsini doldurduktan sonra tencereye dizilir. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ, tuz, biber ve su veya et suyu ilave edilir pişmeye bırakılır. Yaklaşık 25 dakika pişirilir, pişmeye yakın terbiyesi yedirilir. Yoğurt, un ve limon suyu karıştırılır. Dolmanın suyundan 2 kepçe içine dökülür. Bu terbiyenin kesilmemesi için azar azar yedirilir. Bir taşım kaynadıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

Meat-Stuffed Leeks

5 large leeks
100 gr ground lamb
100 gr ground beef
1 onion, finely chopped
2 tomatoes
3 tbsp rice
1/4 bunch fresh mint
1/4 bunch Italian parsley
1 tsp black pepper
1 tbsp salt
2 tbsp butter
For the 'terbiye'
(egg-lemon sauce):
1 tbsp flour
1 tbsp yoghurt
juice of half a lemon
1 egg

Preparation of the filling:
Chop the onion finely and rub with salt. Add the ground meat, salt, pepper, chopped tomatoes, parsley and fresh mint and knead well. Wash and drain the rice and add to the mixture. Add one-fourth cup of water.

Preparation:
Cut the leeks in 10 cm long pieces and parboil for 5 minutes. Hollow out the centers of the leeks to form tubes and stuff with the filling. Then arrange in a pot. Add the two tablespoons of butter, salt, pepper and water or meat stock and cook for about 25 minutes. When almost cooked add the 'terbiye'. Mix the yoghurt, flour and lemon juice and slowly add two ladlefuls of the hot dolma juices. Add slowly to prevent curdling. Return to the dolma pot, bring to a boil and serve.